De voordelen
Tevreden personeel: voor veel mensen geldt “het kunnen werken op afstand” is voor mij een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde. Het geeft ze de vrijheid om hun werk beter in te delen en af te stemmen op hun privéleven.
Lager ziekteverzuim: uit onderzoek blijkt dat digitaal-werkers minder vaak ziek zijn dan personeel dat dagelijks naar het werkt toe komt.
Hogere productiviteit: digitaal-werkers kunnen werken op de meest productieve uren, wanneer hun concentratievermogen het hoogst is. Ook worden ze minder gestoord tijdens het werk. Het resultaat: meer effectieve werkuren.
Belastingvoordeel: als werkgever mag je digitaal-werkers onbelaste vergoedingen verstrekken.
Grotere flexibiliteit: doordat jouw werknemers hun eigen tijd in kunnen delen, doen zij minder vaak een beroep op verlofregelingen en ziektewet.
Ruimtebesparing: als werken op afstand een vast onderdeel wordt van de werkwijze van uw onderneming, volstaat een kleiner kantoor met minder werkplekken. Je kunt uitbreiden zonder uit jouw behuizing te groeien.
Kiezen uit het beste personeel: digitaal-werken maakt het mogelijk om de specialist die aan de andere kant van het land woont in dienst te nemen.
Innovatie van werkprocessen : de management- en communicatiestructuur wordt beter afgestemd. Bij digitaal-werken horen duidelijke afspraken met het personeel, heldere ICT-oplossingen en een managementstijl waarbij wordt gefocust op het resultaat. Je kunt niet controleren of een werknemer acht uur lang achter zijn bureau heeft gezeten, wél of de beoogde deadline is gehaald.
De nadelen
Inrichtingskosten: tegenover de kostenbesparing op kantoor, staan de kosten voor telecommunicatievoorzieningen en kantoormeubilair bij je telewerkers thuis. Je blijft verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden, óók thuis. Het bureau, de stoel, de verlichting en de beeldschermapparatuur van een digitaal-werker moeten ergonomisch verantwoord zijn. Ook dien je personeel arbovoorlichting te geven.